CrossFit - Dette må du vite
14 min

CrossFit - Dette må du vite

CrossFit er en av verdens raskest voksende treningstrender
Publisert: 17.02.2013

Først av alt må vi alle være med på hva CrossFit er:

CrossFit er “constantly varied, high intensity, functional movement". Målet er å forbedre fitness, hvilket CrossFit har sin egen definisjon på. Den lyder "work capacity across broad time and modal domains." Oversatt til norsk betyr dette at du skal kunne gjøre mer arbeid av ulike kvaliteter, for eksempel løping, hopping eller løfting på kortere tid. Mer arbeid utført på kortere tid betyr at du har forbedret flere fysiske kvaliteter. CrossFit er egentlig et merkevarenavn for idretten Functional Fitness. Du kan bli Functional fitness instruktør hos AFPT. 



Lengden og inneholdet i en økt varierer mye i både øvelsesutvalg, intensitet og varighet. Mange av øktene er korte, og ofte under 20 minutter. I CrossFit kombinerer man ulike kvaliteter. Dette er noe av det du vil møte på:

- Roing
- Løping og sprinting
- Vektkløfting(Rykk og støt)
- Tauhopping
- Kettlebells
- Kroppsvektøvelser(for eksempel pullups, burpees, muscle ups)
- Boxjumps
- Dekkvelting
- Medisinball kasting

Alle disse ulike elementene blandes sammen(ofte noen få av gangen) i en en såkalt WOD(Workout of the day). Disse øktene utføres som regel på en CrossFit "Box" hvilket er et treningssenter tilpasset slike økter. Øktene består som regel av en oppvarming og noen øvelser tilpasset økten som deltakerne skal i gjennom, før økten settes igang. Det er vanlig at det finnes et "scoreboard" hvor tidene/og eller resultatene til deltakerne noteres for å motivere til skikkelig innsats. En WOD gjøre enten alene eller som "team-WOD" hvor man er fler om å få til en gitt oppgave.



De virkelig positive sidene ved CrossFit

Mentaliteten
Crossfit er sannsynligvis noe av det beste som har skjedd gruppetreningsverdenen de siste årene. I hvert fall noe av den mest effektive gruppetreningen verden har sett. 2 kilos hantlene og bodypumpstengene er byttet ut med skikkelig god gammeldags trening satt i system. 

Mennesker er flokkdyr og elsker å gjøre ting sammen. Alene er vi i mange sammehenger ikke så sterke, mens vi sammen får til mye. Dette er en av de viktigste og mest avgjørende faktorene for at mange både liker og har gode resultater med CrossFit. Vi holder helt enkelt motivasjonen oppe mye enklere. Mens et vanlig treningssenter ofte har en del mennesker som er støttemedlemmer er dette nærmeste ikke-eksisterende på de fleste CrossFit boxene. Atmosfæren, samholdet og dedikasjonen blant folk som trener på CrossFit boxer kan ikke sammenlignes med det du møter på et komersielt senter. Folk motiverer og skriker hverandre til nye høyder. Selvsagt presterer man bedre når man har en hel haug mennesker rundt seg som vil at du skal sette ny pers. Hvor ofte har du selv trent i en atmosfære som ligner bildet øverst i artikkelen? I det øyeblikket du går fra å trene alene til å være en del av en gruppe vil automatisk resulatatene dine bli bedre. Rent hormonellt sett vil både også skje endringer. Kjønnshormoner som testosteron, vektsthormon og produksjonen av adrenalin stige som følge av at sentralnervesystemet blir stimulert av et kollektivt press om at du skal mestre noe. Dette gjelder ikke bare for de topptrente, men også de som ikke er blant de beste heies frem for å komme i mål. Alle skal bli sett, og det er disse folka gode på. Denne faktoren alene gjør treningsformen effektiv. Se ett eksempel under.





Skikkelige øvelser utføres og jentene gir gass
CrossFit Bergen er en av boxene som har utmerket seg positivt i Norge. Dette er et stort, flott gym med det råeste treningsutstyret. Flere tonn med ELEIKO ustyr finner du her. Senteret har ifølge daglig leder Pål Bjørhusdal ca 600 medlemmer, 40% av disse er jenter, dvs ca 240 jenter. Har du noen gang satt din fot inn på et treningssenter med 240 jenter der de alle trener baseøvelser og tung sirkeltrening med frivekter og kettlebells og andre treningsredskaper? 


Normalen på "vanlige" treningssentre er noe ganske annet. Ofte finnes jentene på zumba, step eller på elipsemaskiner og møller. Heldigvis er dette en trend som virkelig har begynt å snu og CrossFit miljøet er en av bidragsyterne her.


Økt intersse for vektløfting
Vektløfting er en sport som har vært ganske så utdøende, men som nå igjen har stigende interesse. Mye av grunnen må sies å være at folk trener disse øvelsene på CrossFit og finner dem spennende og derfor vil lære mer. Og det er svært positivt. Både for de som vil lære mer og dermed vil gjøre øvelsene mer korrekt og for vektløftingsmiljøet som får større oppslutning. Antallet påmeldinger til NM i vektløfting ser ut til å stige voldsomt i år sammenlignet med tidligere.

Noen vil si at vektløfting i CrossFit ikke er ekte vektløfting fordi det gjøres med høy puls og skrantende teknikk. Selv om crossfitere ikke er like gode i disse øvelsene er det definitivt en form for vektløfting. Du får ikke poeng for at det ser pent ut i vektløfting heller. Du får poeng for å klare løftet.


 

Mange store coacher holder undervisning 
Store profilerte styrkeløftcoacher, vektløftingscoacher, terapeuter m.m er med i crossfit-miljøet for å lære bort øvelser best mulig på store og små workshops. Dette er et tegn på at CrossFit ser behovet for økt kunnskap om teknisk utførelse og at disse folkene er med er et kvalitetsstempel. Disse inkluderer blant annet David Tate, Jim Wendler, Louie Simmons, Kelly Starret m.fl. 

CrossFit har eksplodert og kritikerne titter frem

Det finnes nå i henhold til statistikk om lag 5000 private affilierte boxer. Stadig flere trener også CrossFit i Norge og det finnes snart ikke en eneste by som ikke har en CrossFit box tilgjengelig. Er det bra eller dårlig? 

Kritikerne av CrossFit argumenterer ofte med og stiller spørsmål rundt hva egentlig CrossFit er og at et system som kombinerer alle fysiske kvaliteter samtidig ikke er optimalt. I tillegg er skaderisikoen ifølge kritikerne skyhøy fordi personer som ikke mestrer teknisk krevende øvelser likevel gjør dem.

Kritikk 1:
Vi har allerede innledningsvis sett på hva CrossFit´s definisjon er. Crossfit er konstant variert, høyintensitetstrening utført med "funksjonelle" bevegelser. Det kan godt hende det finnes behov for en klarere og bedre definisjon, men hvilken rolle spiller det egentlig? Om man kaller det sirkeltrening, CrossFit, slitsom trening, morsom trening, pyton trening. Who cares? Poenget er at man i denne treningsformen skal bli allsidig flink til mye forskjellig. Og noen dyktige businessfolk har klart å konseptualisere det og gjøre det til en "religion" som mange i dag synes er morsomt og givende.

Kritikk 2:
Utallelsene om at et system som kombinerer veldig mye på en gang ikke er optimalt kan i noen tilfeller være sanne. Men spørsmålet en må stille seg er "for hvem?". For hvem er det/er det ikke optimalt? 

For mange som ikke har gener, talent, kapasitet, og eller lyst til å gjøre det som kreves for å bli best i én ting, er det å være ganske god i alt veldig tilfredsstillende. Det er nesten komisk hvordan en del mennesker som ikke engang selv har testet CrossFit lirer av seg negative kommentarer om hvor lite effektiv treningsformen er. Faktum er at mange av de som trener denne treningsformen aktivt er minst like sterke(ofte sterkere) enn personene som utelukkende trener for økt styrke. Forskjellen er bare at CrossFit-folkene i tillegg til å være sterke har god kondis, kan gjøre imponerende kroppsvektøvelser som muscleups i turnringer, front/back levers, har god spenst, kan stå/gå på hendene, gjøre olympiske løft m.m. De er med andre ord temmelig atletiske og gode i å være allsidiige. Og det er CrossFit helt klar på; man blir ikke best i noe, men best i å være uspesialisert/allsidig. Det er da også en kvalitet? Man skal definitivt ikke kimse av resultatene mange har fått av CrossFit. Kunne de fått gode resultater av andre typer trening? selvsagt. Men sannsynligvis ville de ikke vært i en så allround god fysisk form som ved denne treningsformen.

I tillegg er det opp til hver enkelt box og de tilhørende coachene hvordan WODene legges opp. Det er ikke slik at alle følger WODen som står på www.crossfit.com. De fleste boxene undertegnede har besøkt i og utenfor Norge lager sine egne WODer. En WOD kan bestå av ro-intervaller(kondis). En annen kan bestå av kettlebellswings, pullups og burpees(en kombinasjon av styrke og kondis), mens en tredje kan bestå av rene vektløftingsøkter, tunge markløftserier, spensttrening m.m(styrke). 

Når man bygger opp WODene på denne måten vil ulike kvaliteter trenes fra økt til økt og dette kan gi kjempegode resultater. Andre WODer kombinerer alle de ovennevnte kvalitetene. Da går intensiteten(i form av vektbelastning) ned, mens fokuset er å få gjort mest mulig på kortest mulig tid. De som er på et høyt nivå i CrossFit driver heller ikke med dagens WOD. De jobber mest av alt med å forbedre svakhetene sine slik at den totale prestasjonen stiger.

Kritikk 3: 
At skaderisikoen i CrossFit kan være høy er det ingen tvil om. Det kan den også i alle andre former for trening og idretter. Ofte kan problemet i CrossFit være at personer som har liten erfaring begir seg ut på øvelser de ikke burde gjøre som følge av teknisk svikt. Og når en person som for eksempel ikke får til en markløft korrekt skal begynne med clean and jerk hvor vekten kastes opp til skuldrene. Da er resultatet ofte ikke bra både kort og langsiktig. Dette er imidlertid i svært stor grad styrt av hva boxene og trenerne aksepterer. På enkelte norske boxer, slik som CrossFit Bergen eksisterer det krav om at nybegynnere må gjennom kurs for å få lov til å trene. De må også gjennom kettlebells og vektløftingskurs for å være med på WODer som inkluderer dette. Dette for å sikre best mulig teknikk og forståelse av øvelsene hos de som går på timene. Selvsagt vil det likevel være mindre bra teknikk i flere sammenhenger, men da skaleres øktene slik at de er tilpasset folk på ulikt nivå.



Kritikk 4:
Det blir også rettet mye kritikk mot "kipping". Kipping er en teknikk som benyttes i spesielt pullups. Man bruker hele kroppen for å få kroppen over stangen. Kritikerne mener dette ikke er måten pullups gjøres på. Igjen må man være helt klar over hva som er målsettingen. I CrossFit handler det ikke alltid om å gjøre strickte pullups for å teste styrke og utholdenhet i øvelsen(selv om dette også kan være en del av en økt). Ofte handler det om å spare energi å få gjort mest mulig arbeid på kortest mulig tid og da er dette en måte å få til dette på. Teknikken her kan som i andre øvelser både være god og dårlig. En dårlig kipp vil medføre at skuldrene belastes i for stor grad som følge av at man "røsker" i skulderen i det man havner i utgangsposisjonen. En god kipp medfører derimot at man dytter seg selv vekk fra stangen/turnringene slik at muskulaturen i skulderen er aktivert i det man faller raskt ned i eksentrisk fase. Forskjellen her er stor og må mesteres av de som gjør denne typen bevegelse. 


Oppsummering

Det synes som folk enten elsker eller hater denne treningsformen. Hva med å se at alt har sin plass og at det finnes flere sider av en sak? CrossFit er en fantastisk treningsform som har gitt og gir enormt gode resultater hos de som er dedikerte. Skaderisikoen for både nybegynnere og erfarne kan være høy, men dette er i stor grad styrt av hva coachene og de som driver sentrene tillater. Et hvert senter er forskjellig fra et annet, enten det heter CrossFit, SATS, Elixia eller bærer annet navn.
Det finnes mange gode boxer med flinke trenere, og det finnes noen som ikke er like bra. Dette vil alltid forekomme nærmeste uavhengig av hvor i verden og hvilken treningskjede det er snakk om. Det vil alltid finnes sorte får i flokken, men en kan ikke skjære alle over samme kam.

Man kan gjerne kritisere og le av hva slags klær(eller eventuelt mangel på sådan) crossfiterne bruker eller ikke bruker. Man kan le av "kulten" og ting som kjennetegner folk som er i dette miljøet, men resultatene til mange av disse taler for seg. Å være allsidig trent apperelerer til mange og det er positivt at stadig fler utfører baseøvelser og andre effektive øvelser så fremt disse menneskene tas hånd om og lærer seg å gjøre dem riktig. Det er svært mye positivt ved CrossFit som i mange tilfeller overskygger potensielle drawbacks.

Ps: Det går ikke an å skrive denne artikkelen uten å ta med klippet av Suzanne Svanevik som mildt sagt har tatt fitness blant 17 åringer til et nivå mange ikke trodde var mulig. 

 

Publisert: 17.02.2013 KL. 08:22
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.