3 min

Fire fristende og sunne grøtoppskrifter

Sunn mat oppleves av noen som kjedelig. Her er 4 oppskrifter du kan teste.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Grøt er så mye mer enn havregrøt og risgrøt!

De siste årene har grøt virkelig hatt en oppsving i det norske kostholdet. Grøt har blitt trendy og det er populært å spise grøt til både frokost, lunsj og kveldsmat. Med denne populariteten kommer det også stadig nye grøtoppskrifter. Med gode kornsorter og spennende toppinger kan grøt varieres i det uendelige. Grøt er både godt, og raskt og enkelt å lage.

Her får du tips til fire næringsrike og mettende grøtoppskrifter.

Overnight oats
Dette er frokosten som lager seg selv og denne grøtvarianten kalles også for «kjøleskapsgrøt». Grøten blander du sammen kvelden før og dermed settes kaldt til neste morgen. 

Til 2 porsjoner:
2 dl havregryn

2 dl melk

3 ss tørkede tranebær

1 dl mager vaniljekesam

2 ts kanel

1 lite eple

8 ss mandler

Ha havregryn og melk i et glass eller lignende beholder med lokk. Hakk tranebær i små biter og bland dem inn med havregryn- og melkeblandingen. Ha på lokket og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen. Server med vaniljekesam, revet eple og hakkede mandler.

Quinoagrøt – grunnoppskrift
Quinoafrø er ypperlig treningsmat som er rik på både protein og fiber. I tillegg bidrar quinoa med blant annet magnesium, fosfor, jern og folat, og frøene inneholder også viktige omega-3-fettsyrer. 

1 porsjon:
1 dl quinoa
2 dl vann eller valgfri melk
1/3 ts salt

Skyll quinoa under rennende, kaldt vann. Kok quinoafrøene i vann eller melk etter anvisning på pakken, cirka 15-20 minutter til frøene har åpnet seg og er blitt myke. Rør godt med en gaffel og bland inn ønsket krydder, for eksempel vanilje, kardemomme, kanel eller lignende. La frøene avkjøles før du deretter tilsettes valgfri yoghurt. Topp grøten med bær og hakkede nøtter.

Byggrynsgrøt
Bygg har, i likhet med havre, flere positive helseeffekter. Blant annet så er bygg kjent for å minske kolesterolnivået i blodet, gi bedre tarmfunksjon og den næringsrike kornsorten bidrar med blant annet B-vitaminer, magnesium og jern. 

4 porsjoner: 
2 dl byggryn
1 l lettmelk
½ ts salt

La byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet dagen etter og kok opp melken, tilsett grynene og la grøten trekke i 45 minutter. Rør rundt av og til, pass på at grøten ikke brenner seg! Smak til med litt salt. Server sammen med litt syltetøy eller rørte bær.

Fullkornsgrøt
En næringsrik grøtvariant med både frø og korn.

porsjoner:
1 l ekstra lettmelk
2 ½ dl sammalt hvete, grov
1 ss linfrø
½ ts salt
1 ½ ss solsikkekjerner
4 stk tørket aprikos

Rist sammen mel og halvparten av melken som til en jevning. Kok denne opp under omrøring. Spe videre med resten av melken og rør godt. Tilsett linfrø og salt. Når grøten har fått ønsket konsistens så topper du grøten med solsikkekjerner og finhakkede aprikoser, og server.

 

Publisert: 23.11.2015 KL. 08:07
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.