4 min

Fruktlig julesnacks

Her e r tips på snacks du kan nyte med god samvittighet.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

«5 om dagen»
For mange er typisk julesnacks for eksempel julemarsipan, konfekt, julekaker og juleskum. Men det finnes også mange «julefrukter» og «julegrønnsaker». For eksempel så er både surkål og rødkål tradisjonelt tilbehør til mange julemiddager og klementiner er kanskje den mest populære frukten i julehøytiden. Selv om julen kan inneholde mange tunge og fete middager, julelunsjer og desserter så er det fortsatt smart å spise minst «5 om dagen» slik som Helsedirektoratet anbefaler. Og akkurat det trenger ikke å være så vanskelig.

Julens frukter
Både appelsiner og klementiner er typiske julefrukter. Nyt de som de er, eller bruk de i salater og juledesserter. Multekrem og waldorfsalat er for mange typiske juleretter, og selv om slikt tilbehør kan inneholde en del krem og fløte, så er rettene likevel med på å bidra til inntaket av frukt og bær. Som nevnt så er både rødkål og surkål noe som hører med til julemiddagene for mange. Andre typiske julegrønnsaker er for eksempel rosenkål og kålrot fra kålrabistappe.

Sunnere snacks
Epler er også en typisk julefrukt for mange. Frukten brukes til både desserter, salater, eplegløgg, chutney og annet tilbehør.Har du mye frukt- og grøntrester fra for eksempel en fruktsalat så passer dette perfekt til å lage en deilig «julesmoothie». Husk også at i tillegg til å spise minst fem porsjoner frukt og grønt daglig, så anbefales det også et moderat inntak (en liten neve på cirka 20 gram) av usaltede nøtter, slik at julenøtter også er et fint alternativ til sunnere snacks! Spiselige dekorasjoner kan også gjøre det enklere å spise mer frukt og grønt. Bruk pepperkakeformer til å lage fristende figurer av frukt og grønt. Andre alternativer er for eksempel «jordbær-nisser» eller et fruktjuletre.

Her får du tips til 3 oppskrifter som kan være til inspirasjon for fruktlig julesnacks.

Eplegløgg
Til cirka 4 porsjoner
Ingredienser
10 stk eple i biter
5 dl vann
2 ss honning
12 stk hel nellik
1 ss revet frisk ingefær
2 stk hel kanel
2 skiver sitron
1 stk vaniljestang

Slik gjør du:
Del eplene i biter, du kan gjerne ha skallet på. Legg eplebitene over i kjele med honning og vann. Kok eplene til de er møre, cirka 10 minutter. Sil ut saften, som da blir gløgg, og tilsett krydderet og sitron. Snitt vaniljestanga og ha oppi. La gløggen koke i cirka 30 minutter. Fjern vaniljestangen og server.

Appelsindessert med revet mørk sjokolade og nøtter
Til 4 porsjoner
Ingredienser
2 stk appelsin
40 gram mørk sjokolade, minst  70% kakao
5 stk hakkede valnøttkjerner

Slik gjør du:
Skrell appelsinene og fjern de hvite «trådene». Skjær filetene ut av appelsinene.  Klem saften som er igjen ut av «skrotten». Den skal dryppes over til slutt. Legg appelsinfileter på en tallerken og strø over litt revet sjokolade og finhakkede valnøtkjerner. Drypp over ferskpresset appelsinsaft.

Fruktsalat
Fruktsalat kan varieres i det uendelige og i denne oppskriften finner du julefrukter som blant annet granateple, fiksen og appelsin.

Til 4 porsjoner
Ingredienser
4 stk ferske fiken i halve skiver
250 gram bringebær
1 stk granateple
½ stk frisk ananas
saften av 1 stk appelsin

Slik gjør du:
Skjær bort skallet på anansen og den i fire. Fjern stammen i midten og del  ananas i terninger.
Del fikene i to og skjær de deretter i skiver. «Brekk opp» granateplet i biter og plukk ut kjernene. Bland alt forsiktig sammen med ferske bringebær­. Ha litt presset appelsinsaft over og server.

 

Publisert: 30.11.2015 KL. 04:23
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.