5 min

Har du problemer med å gå opp i vekt

Vi snakker alltid om vektoppgang. Hva med de som sliter med å gå opp i vekt?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Aviser og blader er fulle av artikler og reklame om hvordan du skal gå ned i vekt. Jeg tror det aldri noen gang er observert en reklame med det motsatte. Hadde det ikke vært unormalt om du så en A4-side i et treningsmagasin med teksten: «Slik går du opp 4 kilo i kroppsvekt på kun 7 dager!!!». Kanskje har det noe med at overvekt er ganske utbredt i vestlige land? Jeg vet ikke. Det jeg derimot vet er at det også finnes mennesker som ønsker å gå opp i vekt, men får det rett og slett ikke til. I denne artikkelen skal vi se litt på hva som skal til for å gå opp i vekt.

I og med at så mange av oss er overvektige, burde det ikke da være lett å gå opp i vekt? Nei, det er det ikke. Det kan være like vanskelig å gå opp i vekt som det er å gå ned i vekt. For noen høres kanskje det å ikke klare å legge på seg ut som et luksusproblem. For mange er det derimot et reelt problem. Vi er jo alle opptatt av hvordan vi ser ut. Kanskje føler en som er undervektig at han vil opp i vekt for å se bedre ut, eller for å se sunnere ut. Det er jo akkurat det mange overvektige ønsker; Å se bedre og sunnere ut. Hva mennesker ser på som et sunt ideal vil variere fra person til person. Det kan også diskuteres hva som er et sunt ideal. Det er viktig å merke seg at man ikke behøver å være topptrent for å være sunn. Har du en aktiv livsstil og spiser stort sett bra mat er du en sunn person. Det er ikke mer som skal til.

Hva er det som skal til for å gå opp i vekt? Det er de samme tingene som gjelder for vektoppgang som ved vektnedgang; Kalorier ut og kalorier inn. Du er nødt til å spise et gitt antall kalorier uansett om du skal opp eller ned i vekt. Ikke bare i en uke, men over lengre tid. Et kortsiktig etegilde med kaloririk mat vil ikke være nok til å øke kroppsvekten signifikant. Du må være tålmodig. Veeeeldig tålmodig. Hvor mange kalorier skal du spise? Det kommer an på. Hvis du ønsker at så mye som mulig av det du legger på deg er muskelmasse bør du ligge i et kalorioverskudd med 2-300 kilokalorier hver dag for å minimere fettinnlagring. Hvis det ikke spiller så stor rolle om det er fett eller muskler du skal legge til så kan du fint ligge 500 kilokalorier i overskudd hver dag. Hvordan finner du ut hvor mange kalorier du skal spise per dag? Sjekk ut linken under. Fyll inn dataene i skjemaet. Da finner du ditt daglige kaloriforbruk. Legg til 200 eller 500 kilokalorier alt ettersom hva du ønsker. Dette tallet er antall kalorier du skal spise hver dag.

For en overvektig vil det være lurt å øke aktivitetsnivået sitt slik at man kan spise seg god og mett hver dag. For en undervektig derimot bør man vurdere å redusere aktivitetsnivået. Dette kommer selvsagt an på hvem personen er. Om personen har en aktiv jobb i tillegg til å løpe 2 mil hver kveld kan det være rom for å kutte ned på aktivitetsnivået. Bytt ut noen av disse løpeturene med styrketrening i stedet. Det skader nok ikke å ha litt ekstra muskelmasse på kroppen. Det kan være verdt å merke seg at når kroppsvekten øker vil man trenge flere kalorier for å opprettholde vekten og for å øke den videre.

På samme måte som de som går ned i vekt er man nødt til å finne noen strategier som fungerer for hvert enkelt individ. Noen gode metoder å benytte seg av er følgende:

  • Spis oftere
  • Spis mer kaloririk mat
  • Drikk flere kalorier (for å lettere innta flere kalorier før du blir mett)
  • Redusere aktivitetsnivået
  • Tilpasse til individets hverdag

Nå sitter du med verktøyene som skal til for å gå opp i vekt. Vær tålmodig og finn ut hva som skal til for at du holder ut over tid. Å gå opp i vekt tar lang tid. Finn ut hva som motiverer deg til å fortsette reisen din og fyll på motivasjon ved behov.

Om det er noen spørsmål du ikke har fått svar på i denne artikkelen er du hjertelig velkommen til å kontakte meg på Facebook-siden min eller hjemmesiden min www.steinarekren.no

Publisert: 30.11.2015 KL. 03:04
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.