5 min

ikke gi deg nå, kjære nyttårsforsett.

Nå er de fleste nyttårsforsettene snart nesten en måned gamle. Hvordan står det til med de?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Vi nærmer oss slutten av januar og mange som har begynt et nytt og bedre liv har allerede nå begynt å falle i fra. Grunnene er mange og sammensatt. Hvis du nettopp har startet å trene og går med planer om å slutte igjen nå bør du lese denne artikkelen.

Mange starter litt for hardt. En sunnere livsstil krever ikke det ekstreme verken i treningen eller i kostholdet. Som nybegynner vil du raskt få resultater selv med minimal innsats. Det er derfor unødvendig å kjøre på som om du er Petter Northug. Ikke start fra scratch med 5 jogge-økter i uka. Sørg heller for at treningen er kontinuerlig. Kontinuitet er mye viktigere enn hvor hardt du kjører på. Som personlig trener har jeg erfaring med at selv de som kun har trent én gang i uka i over ett år fortsatt har hatt økninger i treningen sin nesten fra uke til uke. Det skal ikke alltid så mye til for å få resultater. Start med minst mulig dose og øk dosen gradvis over tid. Veien til gode resultater er ikke en sprint - det er et maraton.

Noen syns kanskje trening ikke er spesielt moro. Det har jeg full forståelse for. Jeg møter flere som er totalt uinteresserte i trening og noen som faktisk hater trening. Det er lov å ikke elske trening. Du bør teste ut ulike treningsmetoder. Finn den som er artigst og som gir deg noe tilbake. Det behøver ikke være slik at du kun må trene det som er mest effektivt. Trener du det som er moro vil du holde ut over tid. Holder du ut over tid kommer resultatene. Selv syns jeg styrketrening er moro, men liker å kjenne litt på blodsmaken av en intervall i blandt. Jeg hadde aldri fortsatt å trene hvis jeg kun hadde gått på gruppetimer eller gått turer i skog og mark. Det tiltaler ikke meg, men kanskje er dette noe du liker godt. Hvis du liker det så må du fortsette med det. Ikke kutt ut ting du liker og syns er moro. Trening må være noe du vil, ikke noe du må.

For noen kan en sunnere livsstil bli en for stor omveltning fra den tidligere livsstilen. Er det realistisk å gå fra en inaktiv livsstil med pizza som hovedkilde til næring til en sprekere hverdag med helt andre ting i kostholdet? For de svært få kanskje, men de aller fleste vil nok slite med det. Det er bedre å ta ting gradvis. Start forsiktig med å trene 1-2 ganger i uka. Hvis det går på skinner kan du forsøke å lage en lett salat til pizzaen din. Hvis det også går greit kan neste steg være å legge inn biff og poteter i stedet for pizza en gang i uka. Flere små steg blir ofte store sprang over tid. Det handler ikke om å gjøre alt i dag, men å gjøre mye etter hvert.

Kø på apparatene på treningssentrene kan også være en grunn til at flere slutter etter en måned med trening. Hva er poenget med å trene hvis du ikke får trent? Her også er det tålmodighet som gjelder. Tren på de apparatene som er ledig. Hos flere vil treningsinteressen dabbe av og apparatene vil bli ledig igjen. Jeg håper likevel du velger å bli igjen så lenge som mulig. De mest tålmodige er de som seirer. Du bør også vurdere å trene i de tidene hvor det er minst kunder på treningssenteret ditt. Dette er stort sett morgen og formiddag. Trener du før jobb har du også hele kvelden fri til å gjøre hva du vil. Trening på kveldstid kan være en utfordring i de første månedene i året.

Å trene uten en plan er også noe som kan sette en stopper for treningen hos mange. Det blir litt som å kjøre bil uten å vite hvor du skal eller hvordan du kommer deg dit. Om du ikke kan så mye om trening selv kan du få noen til å hjelpe deg. Mange treningssenter tilbyr oppsett av treningsprogram for nye kunder og om de ikke gjør det så har de kanskje personlige trenere som kan hjelpe deg. Om de ikke har det på senteret du trener på finnes det stort sett alltid noen i nærheten. Kanskje du kan få hjelp på et treningssenter i nærheten? Noen personlig trenere driver også egne PT-gym eller tilogmed nettbasert personlig trening om du tror det er noe som kan passe deg. Fordelene med sistnevnte er at det ofte er billigere enn PT-timer og du slipper å bli trent foran alle andre på senteret. Du kan også høre med noen du kjenner som trener regelmessig om de kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram.

Dette er det du må ta med deg videre:

  • Vær tålmodig
  • Ha det gøy på trening
  • Vær fleksibel
  • Søk hjelp hvis nødvendig
  • Ett steg i gangen
Publisert: 22.01.2016 KL. 03:36
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.