4 min

Muskelhukommelse

Mange har lurt på hvorfor det er lettere å få tilbake muskelmasse og styrke etter et avbrekk. Her er forklaringen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Du har kanskje trent en periode og fått gode resultater. Etter en stund tar du en pause på noen måneder eller år. Når du da starter å trene igjen får du mye raskere fremgang enn du gjorde da du først startet. Dette blir kalt for «muscle memory», eller muskelhukommelse på norsk.

Norske forskere er langt fremme når det gjelder forskning innenfor dette emnet. Nylig kom en ny forskningsartikkel ut angående nettopp muskelhukommelse (1).

Muskelceller er de største cellene i kroppen. De er også noen av de eneste som kan inneholde flere cellekjerner per muskelcelle. Man mener at hver cellekjerne har ansvar for et område i muskelcellen; mest sannsynlig for å gjøre transport avstanden mellom signalmolekyler minst mulig. Hver cellekjerne har en viss kapasitet for proteinsyntese, noe som betyr at flere cellekjerner har større kapasitet for proteinsyntese. Dette vil være positivt i forhold til muskelvekst siden muskelvekst er avhengig av en positiv proteinbalanse.

Det ble tidligere gått ut ifra at om en mistet eller økte i muskler forandret ikke bare størrelsen på muskelcellene seg, men cellekjernene minsket eller økte også i antall. Nå mener en at cellekjernene beholdes under atrofi (når man mister muskler).

Må cellekjernene øke i antall for at muskelen skal kunne vokse?

Forskerne mener at de mest sannsylig må det, men at det blir diskutert om en kan få noe muskelvekst uten økning i antall cellekjerner. En studie mener at en kan øke muskelcellene 17-36% før en øker i antall cellekjerner. En har også sett at musklene kan vokse uten å øke i cellekjerner når en gjennomgår atrofi og igjen bygger opp musklene til et tidligere nivå. Det betyr derfor at en ikke vil øke i cellekjerner om en ikke bygger musklene opp større enn de noen gang har vært før.

Som dere kan se på figuren så starter en som utrent nede til venstre. Deretter trener man, og muskelcellene og cellekjernene øker. Det fører til hypertrophy (muskelvekst). Om en da tar en pause ser en at muskelen krymper, men at cellekjernene blir beholdt. Når en da begynner å trene igjen tar man en «snarvei» og bygger opp musklene raskere frem til det nivået en var på tidligere. Dette har sikkert de fleste som har tatt en pause fra treningen merket. Hvorfor fører det til raskere økning når en har flere cellekjerner? Jo, nettopp pga en da har større kapasitet for proteinsyntese. Musklene trenger proteiner og kalorier for å vokse, og da sier det seg selv at en vil ha en stor fordel.

Hvor lenge varer så dette?

Det hevdes at cellekjernene kan beholdes i opptil 15 år, og kanskje resten av livet i og med at muskelceller har en svært lav turnover ratio.

Bruker en steroider øker en raskere i både muskler og cellekjerner. Det blir derfor diskutert om hvor lenge idrettsutøvere som blir tatt i doping skal være utestengt. Siden studiene så langt er gjort på rotter må de også bli gjort på mennesker. Når det er sagt har forskningen de siste årene gjort slik at straffen for utestengelse for idrettsutøvere som blir tatt i doping har økt fra 2år til 4 år. Dette er pga muskelcellene i rotter vistnok er ganske lik det den er i mennesker.

VIL DU LÆRE MER?

Referanser

 1.            Gundersen K. Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. J Exp Biol. 2016 Jan;219(Pt 2):235–42.

 

 

Publisert: 01.02.2016 KL. 01:56
Av:
Fredrik Tonstad Vårvik
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.