3 min

Sunt med nøtter

Her er noen av årsakene til at du bør inkludere nøtter i kostholdet ditt.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Sunt med nøtter
Derfor bør du inkludere nøtter i kostholdet ditt.

Næringsrikt
Det finnes mange ulike varianter av nøtter og dette er en matvare som er full av næring. Forskjellige nøtter er for eksempel mandler, hasselnøtter, peanøtter, valnøtter, pistasjnøtter, macadamianøtter og paranøtter. Ulike nøtter har ulik sammensetning av næringsstoffer, men generelt er nøttene en god kilde til blant annet umettet fett, proteiner, fiber og flere vitaminer og mineraler. Generelt inneholder nøtter blant annet vitamin E, magnesium, kalsium, jern, sink og folat. Nøtter er også blant de mest fettrike, men samtidig proteinrike, matvarene fra planteriket. Helsedirektoratet anbefaler at man spiser en liten neve usaltede nøtter hver dag, dette tilsvarer cirka 20 gram.

Sunt for helsa og vekten
På grunn av sitt høye innhold av umettede fettsyrer så er nøtter også en kaloririk matvare. 100 gram nøtter tilsvarer cirka 550 kcal – 700 kcal, avhengig av hvilken type du spiser, men man bør ikke styre unna nøtter i frykt for å legge på seg. Ulike nøtter i riktige mengder er sunt for både vekt og helse. For eksempel så publiserte Kreftforeningen i juli 2015 en artikkel om at nøtter kan redusere kreft med spredning til hjernen. Etter en lengre periode med forsøk viste det seg at et stoff som finnes naturlig i nøtter utmerket seg som særlig effektivt i behandlingsforsøk.

Lette å holde vekta?
Andre studier har blant annet vist at det er lavere dødelighet blant de som spiser nøtter daglig og at det er en tydelig forbindelse mellom det å spise nøtter regelmessig gir redusert risiko for å dø av hjertesykdom. Det er også flere studier som tyder på at de som har et regelmessig og moderat inntak av nøtter har en lavere kroppsmasseindeks enn de som ikke spiser nøtter. På grunn av sitt høye innhold av fett samt at nøtter også inneholder proteiner og fiber så er dette en smart matvare som bidrar til en jevn blodsukkerstigning som igjen kan føre til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

Forskjeller
Pekan- og paranøtter er de nøttene som inneholder mest fett og kalorier per 100 gram. Valnøtter er også blant nøttetypene med mest fett og kalorier, men en av de største fordelene til disse nøttene er at de er en god kilde til viktige omega-3-fettsyrer. Cashewnøtter inneholder minst kalorier per 100 gram og disse nøttene har flere karbohydrater sammenlignet med de andre nøttetypene. Når det gjelder proteininnhold per 100 gram er det peanøtter som scorer høyest, mens pekannøtter scorer lavest.

Til matlaging
Nøtter er et ypperlig alternativ til sunnere snacks og som et lite mellommåltid, men det passer også bra til ulike lunsj- og middagsretter. Denne matvaren er smakfull og allsidig! For eksempel så smaker det godt med nøtter i for eksempel salater, wok og i frokostblandingen. Nøtter egner seg også godt i hjemmebakte brød, som topping i fruktsalat, og sammen med cottage cheese og bær.

Tips: Siden nøtter er så rike på fett har de lett for å harskne, og derfor bør nøttene oppbevares tørt, mørkt og kjølig.

Publisert: 01.01.2016 KL. 06:16
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.