3 min

Tarmbakteriene bestemmer...

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Ny forskning: Tarmbakteriene dine avgjør hva slags mat som er best for deg å spise

Viktig informasjon
I en ny studie har israelske forskere sett at bakterier i tarmen har stor betydning for hvordan ulike personer reagerer på maten man spiser. For eksempel så kan to personer spise samme mat, men få ulik reaksjon på blodsukkeret, og disse forskjellene skyldes i høy grad av personers individuelle sammensetning av tarmbakterier, mener forskerne. Dette er viktig informasjon til leger og ernæringsfysiologer når de skal lage dietter og kostplaner til eksempelvis diabetespasienter eller overvektige. Studien er publisert i den vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Reagerer forskjellig på samme type mat
Forskerne påpeker at to kropper kan reagere helt forskjellig på samme matvare, og dermed så er det ikke så enkelt å påstå om en matvare er «sunn» eller ikke – fordi vi altså har ulike tarmbakterier som gir ulike reaksjoner. I studien overvåket man blodsukkernivåene til 800 personer i én uke. Slik kunne forskerne se forskjeller i blodsukkerstigningen hos de ulike personene når de spiste den samme maten.

- Vi hadde forventet at folks blodsukker ville stige raskt hvis de for eksempel spiste is, og i noen tilfeller så så vi nettopp det, men i andre tilfeller så vi det stikk motsatte. 70 prosent av studiedeltakerne reagerte slettes ikke på isen, opplyser forsker og professor Elan Elinav. 

Forskerne tok også avføringsprøver fra forsøkspersonene for å få mer informasjon om hver enkelts bakterieprofil. Ved å sammenligne hver persons blodsukkerreaksjon på ulike matvarer med de individuelle tarmbakterieprofilene, så kunne forskerne se en klar sammenheng. 

Prøver ut nytt dataprogram
På bakgrunn av forskningsresultatene så designet forskerne et nytt dataprogram som de brukte på en ny gruppe deltakere for å se om tarmbakteriprofilen kunne forutse hvordan den enkelte persons blodsukker ville reagere hvis de for eksempel spiste kjøtt, nøtter, melkeprodukter eller ris. Dataprogrammet skal ha fått korrekt svar hver gang. 

- Det var helt individuelt hva dataprogrammet anbefalte. Det var veldig interessant å se at noen av matvarene som systemet anbefalte til noen personer, ble sett på som et dårlig valg for andre, forklarer Elan Elinav. 

Nå skal forskerteamet utvide sin forskning og Elan Elinav vil nå bruke en lengre periode til å fnne ut hvordan dataprogrammet klarer seg mot de generelle kostrådene som gis til diabetikere. 

Individuelle kostråd
Den danske professoren Oluf Borbye Pedersen er leder på avdelingen for gen- og bakterieforskning på Københavns Universitet. Han mener resultatene er banebrytenede og at forskningen viser at man får en helt ny måte å se på hvordan man gir kostråd.
- Denne studien peker i retning mot at tiden er på vei til å renne ut for å gi offisielle og generelle kostråd til befolkningen. Vi er på vei til å kunne skreddersy personlige kosthold som gir han eller henne den mest helsemessige gevinsten. 


Kilder: 
http://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674%2815%2901481-6?_returnURL=http%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867415014816%3Fshowall%3Dtrue

http://videnskab.dk/krop-sundhed/paradigmeskift-dine-tarmbakterier-afgor-den-bedste-mad-dig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publisert: 30.11.2015 KL. 04:22
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.