5 min

Treningstrender i 2016

Trender kommer og går. Noe nytt dukker opp og noe går i sykluser. Hva har vi foran oss i 2016.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Treningstrender 2016

American College of Sports Medicine har for tiende år på rad publisert sin liste med treningstrender for det kommende året. Forfatterne bak listen sender ut elektroniske spørreskjema til tusenvis av fagpersoner fra flere forskjellige land.  

Her er deres spådommer over hva som blir mest populært i 2016 når det gjelder trening og fysisk aktivitet:

 1. Bærbare teknologiske enheter
  Ekstrautstyr til treningsøktene er blitt svært populært de siste årene og denne trenden fortsetter i 2016. Ulike apparater som smartklokker, pulsmålere og håndholdte GPS er blitt en viktig del i treningshverdagen for mange. Utstyret gir umiddelbare tilbakemeldinger og det kan også bidra til å motivere brukeren.
 2. Egenvektstrening
  Å trene med egen kroppsvekt er slettes ikke noe nytt. Denne treningsformen har faktisk eksistert i flere hundre år, men det er først de siste årene at folk virkelig har fått øynene opp for denne måten å trene på. Det blir stadig mer fokus på egenvektstrening med både konkurranser, imponerende triks og øvelser, og ikke minst på grunn av at treningsformen kan «gjøres når som helst, hvor som helst».
 3. HIIT
  HIIT står for Høy Intensiv Intervall Trening. Dette er en tidseffektiv treningsform som kan brukes til å lage effektive intervall-økter og/eller runder med sirkeltrening.
 4. Styrketrening
  Styrketrening har eksplodert de siste årene og særlig flere jenter har fått øynene opp for å trene styrke. Det finnes mange fordeler ved å trene styrke og det er virkelig ikke overraskende at denne treningsformen vil fortsette å være populær i 2016!
 5. Treningsekspertise med utdanning
  Ulike kurs og utdanninger innenfor treningslære på ulike høyskoler får stadig mer oppmerksomhet. Flere og flere søker mer og mer kunnskap som bidrar til å øke kompetanse og forståelse innenfor treningssjangeren.
 6. Personlig trening
  Med stadig flere utdannelser og kurs innenfor treningsbransjen så vil det også bli flere utdannede og sertifiserte personlige trenere.
 7. Funksjonell trening
  Dette er trening med fokus på øvelser som gjør deg sterkere og i bedre stand til å takle hverdagslige utfordringer og aktiviteter. Viktige stikkord er forbedring av balanse, styrke, kraft og koordinasjon.
 8. Treningsprogram for eldre
  Eldre trenger tilpassede og trygge treningsprogram.
 9. Trening og vektnedgang
  At kombinasjonen av trening og diett kan gi gode resultater når det gjelder vektreduksjon er ikke noe nytt, og også i 2016 vil det være viktig for folk å få en god plan for å nå sine mål når det gjelder vekt og kilo.
 10. Yoga
  Yoga er kanskje mer populært en noensinne og det finnes mange ulike varianter av denne treningsformen. Vi kommer definitivt til å høre mer om de ulike yogaformene i 2016.
 11. Personlig trening i grupper
  Det blir mer og mer populært å trene med personlig trener i små grupper på to til fire personer.
 12. Helsefremmende tiltak på jobb
  Det er viktig å ha en arbeidsplass som legger til rette for god helse og velvære. Det blir stadig et større behov for ulike hjelpemidler og treningsprogram for å bidra til og å vedlikeholde at arbeidstakerne har en frisk og sunn kropp.
 13. Velværecoaching
  En sunn og sterk kropp handler om mer enn kun dens fysiske tilstand. Det mentale er også en viktig del for ens velvære. En velværecoach fokuserer på klienters behov, verdier, syn og mål.
 14. Utendørsaktiviteter
  Dette kan for eksempel være toppturer, fjellklatring, kajakkpadling, rafting og andre aktiviterer og idretter som foregår utendørs.
 15. Idrettsspesifikk trening
  Dette er et selvforklarende begrep: man trener mye på en bestemt idrett.
 16. Fleksibilitet og massasjeruller
  Det finnes mange ulike varianter av massasjeruller og disse brukes i forbindelse med oppvarming, massere muskelspenninger, øke blodsirkulasjonen og for å bedre restitusjonen.
 17. Treningsapper
  I dag finnes det mange forskjellige treningsapper som man kan laste ned til sin smarttelefon. Man finner for eksempel øvelsesguider, treningsprogrammer, motivasjonsapper og så videre.
 18. Sirkeltrening
  Her trener man en rekke øvelser etter hverandre i bestemt rekkefølge. Hver øvelse blir utført med et bestemt antall repetisjoner eller på en bestemt tid før man deretter tar en kort pause og går videre til neste øvelse.
 19. Kjernetrening
  Dette er øvelser som fokuserer på kjernemusklene som de stabiliserende musklene i mage og rygg.
 20. Resultatmålinger
  For å se om for eksempel et bestemt treningprogram har hatt ønsket effekt, så gjennomfører man målbare resultater.

Kilde: American College of Sports Medicine https://www.acsm.org/about-acsm/media-room/news-releases/2015/10/26/annual-survey-reveals-new-1-fitness-trend-in-2016

 

Publisert: 01.01.2016 KL. 06:14
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.